Thursday, 2 June 2011

Rejab Bulan Yang Mulia

Kini sudah masuk bulan Rejab. Sana sini terdengar ramai umat Islam yang berpuasa, alhamdulillah, ia adalah amalan sunat yang baik. Teman pun ikut sama berpuasa, mengharap ganjaran pahala dari Allah agar timbangan kebaikan dapat di tambah, harapan teman ia akan mengalahkan timbangan kejahatan. Semalam, teman terbaca surah Al-A'raf, ia menyentuh tentang timbangan amalan manusia. Ada yang kena berdiri di tembok al-A'raf ini, ia adalah tembok yang memisahkan neraka dan syurga. Orang yang berdiri di tengah-tengah itu adalah orang yang timbangannya sama berat. Masa kecil-kecil dahulu, pernah dengar ustaz sebut pasal ini, tetapi baru semalam teman menghayati kisah timbangan ini. Oh, maaflah, terkeluar tajuk pula.

Berbalik tentang amalan bulan Rejab, pada mulanya teman mahu senaraikan semua amalan-amalan sunat yang teman jumpa, tak kira dari mana pun sumbernya. Tetapi, Allah Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui, teman terjumpa satu blog yang entrinya menerangkan tentang betapa banyaknya hadith-hadith palsu berkenaan bulan Rejab dan amalan-amalan yang menjadi ikutan tetapi bukan menjadi amalan Rasulullah. Allah Maha Mengetahui. Teman terus sahaja tak berani nak terus ambil sahaja maklumat sebelum teman tahu kesahihannya.

Sebelum itu, secara umumnya, kita perlulah tahu bahawa bulan Rejab adalah bulan terjadinya Israk Mikraj. Rejab sendiri bermaksud kebesaran. Ia bulan yang diraikan sejak zaman Jahiliyyah.

Amalan-amalan yang disarankan adalah seperti di bawah. Ia teman ambil daripada laman web yang bertauliah. Pada hakikatnya, semua amalan-amalan ini adalah amalan-amalan sunat yang afdhal dilakukan setiap masa, tak tertakluk dengan bulan Rejab sahaja. Amalan-amalan tersebuat adalah:-
1. Selawat
2. Bertaubat kerana Rejab juga merupakan bulan pengampunan
3. Berpuasa
4. Berdoa
Dirumus daripada pembacaan teman di blog http://www.masjid.gov.bn/teks_khutbah/1423/Rejab/6.htm

Untuk mengelakkan salah faham dalam amalan di bulan Rejab, bolehlah merujuk blog http://fiqh-sunnah.blogspot.com/2007/08/017-penilaian-semula-amalan-amalan-di.html. Entri ini sangat-sangat berguna kerana dikhuatiri umat Islam mengambil mudah dengan mempercayai sesuatu tanpa usul periksa. Entri ini turut menyenaraikan hadith-hadith palsu yang dikeluarkan berkenaan bulan Rejab. Sila baca entri tersebut untuk maklumat yang lebih lanjut.

No comments:

Post a Comment