Wednesday, 20 April 2011

Resepi Orang Bujang- Ikan Masak Cili Api & Kacang Buncis Goreng

Dek kerana teman ni bosan, *bosan kerana sementara teman nak kena menyertai projek mega itu, boss teman menyingkirkan keje2 teman yg ada sekrg*, jadi teman ingat, teman nak bagi resepi kat org2 bujang mcm teman nih. Resepi ni, senang je, bahan2 pon tak complicated tapi sedap tau. Teman selalu masakkan utk cinta hati teman. Okeh, teman bgtau menu teman pagi ni, Ikan kayu masak cili api dan sayur kacang buncis goreng. Walaupon senang tahap cipan, tapi ada jugak yg kat luar sana, tak berapa reti memasak melainkan masak ayor*air. Dulu teman pon, masa dah tingkatan 3 baru reti masak nasik, maklumle, duduk asrama…ihiks alasan le tuh.

 

Ikan Kayu Masak Tumis Cili Api

Bahan-bahannya:-

1.      Ikan kayu, potong2 –sekor je cukup, kata bujang, mesti le makan berdua atau sensorg

2.  Cili api, kalau xnak pedas, cili besor pon ok- jumlahnya ikut kome le, nak pedas, boh byk sikit

3.     Bawang besor –sebijik pon cukop

4.   Asam keeping- 3 keping, kalau xnak masam sgt, sekeping pon cukop

5.     Kunyit sebesor separuh jari telunjuk – 1 pon cukup

6.    Garam & Gula secukup rasa, nak taruk aji pon boleh

 

Cara2 Memasaknya:

1.      Goreng dulu ikan tu, kalau boleh lumur ngan serbuk kunyit dan garam sebelom goreng

2.  Cili api, kunyit, dgn bawang besor tu, ditumbuk atau diblender kalau maleh sgt

3.    Tumiskan bahan-bahan yg ditumbuk sama ngan asam keping. Tumis sampai pecah minyak

4.   Masukkan ayor@air sikit dan bior sampai pecah minyak. Kalau nak berkuah, taruk le byk sikit ye

5.     Masukkan ikan yang digoreng tadi, masukkan la garam gula secukup rasa

6.    Siap….kalau nak makan ngan nasi, taruk kicap sikit, sedap!!! Alamak, lapor le.

 

Sayur Kacang Buncis Goreng

Bahan-bahannya:

1.      Kacang boncis –sila potong2 dulu ye

2.  bawang merah, bawang putih, cili api 2-3 butir – racik2 ye

3.    Garam & Aji

 

Cara-cara memasaknya:

1.      Tumis bawang dan cili yang dah diracik tadi, minyak dalam 3 sudu.

2.  Pastuh bila dah naik bau wangi, masukkan kacang buncis, gaul2 dgn gaya seorg chef.

3.    Masukkan garam & Aji secukup rasa, pastuh angkat.

4.   Jgn le layu sgt kacang tu kome goreng, nanti lari zat sayur tu, baik tak payah telan sayur.

 

Senangkan puan2? Masak nasik? Takkan itu pun teman nak ajor, memang kurang ajor tuh. Apa2 je lah.

 

No comments:

Post a Comment